Nájem bytu a nájem domu (podle zákona č. 89/2012 Sb.) - Hadamčík, Lukáš, 1987- (2017)
Práce se zaměřuje na rozbor institutu nájmu bytu a domu podle občanského zákoníku účinného od 1. 1. 2014. Úvodní část práce se zabývá stručným historickým vývojem nájemního bydlení, základními lidskými právy vztahujícími se k nájmu bytu a koncepčními východisky aktuální úpravy. Následně je věnována pozornost právním důvodům vzniku nájmu bytu, zvláště nájemní smlouvě. Dále se práce zabývá právy a povinnostmi stran tohoto závazku. V další části jsou rozebrány právní důvody zániku nájmu bytu, a to zániku relativního i absolutního. Zvláštní kapitola je věnována nájmu služebního bytu a bytu zvláštního určení. Práce zejména upozorňuje na otázky, u nichž doposud není jednoznačně ustálen jejich výklad.