Soukromoprávní aspekty přirozených práv - Mušálková, Martina (2017)
Předkládaná disertační práce je věnována vztahu přirozeného a soukromého práva. Cílem je předložit zjevné i skryté dopady přítomnosti přirozených práv v novém občanském zákoníku. Nový soukromoprávní kodex představuje v každém čase velkou výzvu, nejinak tomu bylo v případě občanského zákoníku, který se díky výslovnému zakotvení přirozených práv člověka v textu zákona stal vysloveně juristickou zajímavostí, pomineme-li tradiční ustanovení § 16 ABGB. Jedná se o zajímavý počin, zejména ve světle horizontálního působení základních práv, která si nyní budou zřejmě s výkladem přirozenoprávním v soukromoprávních vztazích konkurovat. Práce je zpracována formou analýzy, která nejprve formuluje obecná východiska obou systémů, poté přes vzájemné interakce, dospívá ke konkrétním možným dopadům. Všechny závěry jsou zároveň vedeny v kritickém kontrastu s teoriemi, které smysl přirozených práv v rámci právní vědy trivializují. Na závěr autorka předkládá soubor myšlenkových experimentů, které přiblíží možné přirozenoprávních aspekty v právu občanském.