Chirurgická léčba aortální insuficience a aneurysmatu aortálního kořene. Srovnání dvou chirurgických metod - Ničovský, Jiří (2017)
Aortální insuficience a aneurysma aortálního kořene s morfologicky normálními cípy aortální chlopně patří mezi srdeční onemocnění, která se vyskytují častěji u pacientů v mladém a středním věku. Za standardní chirurgickou léčbu je považována náhrada aortální chlopně chlopenní protézou nebo náhrada celého aortálního kořene aortálním konduitem. Jako alternativa k těmto klasickým chirurgickým technikám se začaly provádět záchovné operace a plastiky aortální chlopně ve snaze předejít komplikacím, které jsou spojené s přítomností umělé chlopenní náhrady (trombembolické a krvácivé komplikace, vyšší riziko infekční endokarditidy). Nevýhodou těchto záchovných operací a plastik aortální chlopně je riziko jejich selhání s nutností pozdější reoperace. Cílem této práce je zhodnotit a porovnat výsledky dvou chirurgických metod používaných v léčbě aortální insuficience a aneurysmatu aortálního kořene. Dalším cílem je zhodnotit výsledky záchovných operací a plastik aortální chlopně u pacientů s vrozenou dvoucípou aortální chlopní.