Math Information Retrieval for Digital Libraries - Růžička, Michal (2018)
Cílem mé disertační práce je vylepšení možností plnotextového vyhledávání v digitálních knihovnách odborných dokumentů. Dokumenty v oblasti STEM (science, technology, engineering and mathematics - věda, technologie, inženýrství a matematika) obvykle obsahují mnoho matematických formulí, které jsou podstatnou součástí hlavního sdělení těchto dokumentů. Současné plnotextové vyhledávače však nedisponují odpovídající funkcionalitou pro indexování matematických formulí ani vhodným uživatelským rozhraním pro jejich vyhledávání pro koncové uživatele. Náš matematiku zohledňující plnotextový vyhledávač MIaS (Math Indexer and Searcher) v základu využívá vyhledávacích schopností soudobých nejlepších „textových“ plnotextových vyhledávačů, ale obohacuje je o podporu indexování formulí. Při indexování jsou matematické formule zpracovávány v několika krocích: Formule jsou normalizovány, abychom odstranili syntaktické odlišnosti formulí se stejnou sémantikou; aby byly vyhledatelné, jsou odvozeny a j