Využití znalostí o rozšíření a nárocích významných taxonů makrozoobentosu, především řádu Ephemeroptera, pro hodnocení stavu tekoucích vod - Janovská, Hana (2017)
Předkládaná rigorózní práce shrnuje dosavadní odbornou práci autorky, vztahující se k autekologii vodního hmyzu a využití tohoto typu informací pro aplikaci ve vodním hospodářství. Jsou představeny vlastní autorské nebo spoluautorské práce týkající se ekologických a biologických charakteristik druhů řádu Ephemeroptera a změn jejich rozšíření, které jsou doplněny o souhrnné informace k problematice tzv. species traits. Dále je v práci zahrnuta problematika plnění požadavků Rámcové směrnice o vodách, popsán vývoj hodnotících metod podle makrozoobentosu pro broditelné i nebroditelné toky České republiky a připojeny vlastní autorské či spoluautorské práce zabývající se metodami odběru vzorků. Závěrem je nastíněn budoucí směr a přístupy k hodnocení aktuálních problémů tekoucích vod na celoevropské úrovni.