Nitra-Horné Krškany: Antropologická studie prvních zemědělců - Tvrdý, Zdeněk, 1982- (2018)
Neolitický lid kultury s lineární keramikou pohřbíval své mrtvé na pohřebišti na území dnešního města Nitry v závěru 6. tisíciletí BC. Cílem této práce je přinést popis jednotlivých skeletů spolu se základní antropologickou analýzou a zasadit výsledky do širšího kontextu v rámci výzkumu způsobu života prvních zemědělců. K dispozici byly kosterní pozůstatky 77 jedinců, z toho 28 nedospělých jedinců, 19 mužů, 27 žen a 3 neurčitelných dospělých jedinců. Ženy umíraly častěji ve věku do 35 let, muži v pozdějším věku. Převaha žen na pohřebišti mohla být způsobena migračními vlivy v rámci šíření zemědělského způsobu života. Průměrná výška u mužů byla v průměru 165.0 cm, u žen 155.2 cm. Populace z Nitry byla dolichokranní, středně robustní s platymerními femury. Projevy fyzické zátěže na kostech jsou důkazem dlouhodobé fyzické aktivity. Cribra orbitalia, porotická hyperostóza a Harrisovy linie jsou dokladem stresových období v životě některých jedinců z Nitry. Zdravotní stav populace byl pozna