Normalization of Unstructured Log Data into Streams of Structured Event Objects - Tovarňák, Daniel (2018)
Monitoring hraje klíčovou roli při provozu každé větší distribuované IT infrastruktury. Nezávisle na tom, zda je to víceúčelový cluster, univerzitní síť, podniková síť, grid, či cloudové datacentrum, monitorovací informace jsou kontinuálně užívány v širokém spektru situací, počínaje kritickými úkoly jako účtování, plánování, či řešení incidentů, konče podobně důležitými úkoly z oblasti vývoje, například ladění, detekce chyb, či analýza výkonu. Při snaze naplnit vizi nové generace monitorovacích systémů řízených událostmi jsme identifikovali, že jeden z nejbohatších zdrojů monitorovacích informací - počítačové logy - je také jeden z nejproblematičtějších z pohledu automatizovaného zpracování. Logovací data jsou generována bez zjevného řádu, za použití mnoha nekompatibilních formátů, a jedna z nejdůležitějších informací, tj. logovací zpráva (hláška), je ve formě nestrukturovaných textových řetězců, které kombinují přirozený jazyk s běhovými proměnnými. Tento fakt je v přímém rozporu s na