Neuropsychologický výkon u pacientů v akutní fázi bipolární afektivní poruchy - Sisrová, Monika (2017)
Úvod. Kognitivní funkce jsou v současnosti důležitou součástí klinického popisu bipolární afektivní poruchy vzhledem k dopadu kognitivního deficitu na psychosociální fungování na kvalitu života pacientů. Nicméně přes vzrůstající zájem o toto téma za poslední roky, nejsou doposud dostupná data ohledně profilu a dynamiky kognitivních funkcí u bipolární poruchy konzistentní. Naším cílem je zhodnocení neuropsychologického profilu u pacientů v akutní fázi bipolární afektivní poruchy (BAP) v porovnání se zdravými kontrolami (ZK). Metody. Celkem 53 pacientů s BAP, z toho 16 v hypománii, 17 v mánii, 20 v depresi a 23 zdravých kontrol bylo vyšetřeno komplexní neuropsychologickou testovou baterií. Mezi neuropsychologické metody jsme zařadili testy zaměřené na exekutivní funkce, pozornost, paměť, psychomotorické tempo a verbální fluenci. Rovněž jsme se zabývali kognitivními výkony ve vztahu ke klinicky relevantním charakteristikám jako je věk nástupu onemocnění, délka onemocnění, počet hospitalizací, posuzovací objektivní škály MADRS a YMRS.