Samozásobitelské zemědělství na venkově: případová studie brněnského příměstského venkova - Navrátil, Michal (2018)
V této práci se věnujeme problematice samozásobitelského zemědělství. Tento způsob hospodaření prošel za dlouhou dobu řadou změn a i dnes je mezi lidmi populární. Přesto je mu v rámci geografie věnována menší pozornost než například v sociologii nebo environmentálních studiích. Proto je práce rozdělena na dvě části - teoretickou a analytickou. V teoretické části jsou uvedeny cíle a metody výzkumu, je provedena rešerše literatury a vysvětlení pojmu samozásobitelské zemědělství, a také představen stručný historický přehled tohoto typu hospodaření. V analytické části je představeno zkoumané území a také analyzován výzkum, včetně diskuse a shrnutí. Hlavní metodou pro získání dat bylo zvoleno dotazníkové šetření. Zpracování dotazníků je převážně kvantitativními metodami. Doplněno je o komparaci dle sídelní struktury zkoumané oblasti. Výsledek práce je do značné míry v souladu s předpoklady týkající se této formy hospodaření.