Subjektivní zhodnocení přeshraničních vztahů a vazeb na území Euroregionu Pomoraví/Weinviertel/Zahorie - Šindelář, Michal (2018)
Tato práce se zabývá východní částí česko-rakouského pohraničí, tj. Euroregionem Pomoraví a Weinviertel, včetně slovenské části Zahorie (Záhoří), a konkrétně vnímáním otevření hranice a přeshraniční spolupráce místním obyvatelstvem jak v Česku, tak v Rakousku a na Slovensku. Hlavní část práce je věnována výzkumu, který probíhal formou dotazníkového šetření a řízených rozhovorů v létě 2015 v česko- rakouském pohraničí a v létě 2016 v pohraničí slovensko-rakouském. Poté byly obě části výzkumu porovnány a vyhodnoceny. K hlavním důvodům pro zvolení tohoto tématu patří aktuálnost vzhledem ke změnám, které v českém pohraničí nastaly po roce 1989, a dále poměrné nízká "vědecká" aktivita v česko-rakouském pohraničí z pohledu vzájemných vazeb, styků a spolupráce (na rozdíl třeba od pohraničí česko-německého).