Contaminants bioavailability to soil organisms - Škulcová, Lucia (2018)
Environmentální rizika spojená s kontaminaci půd (včetně zemědělských půd) představují celosvětový problém a aktuální společenskou výzvu. Vznikají v důsledku rostoucí lidské populace a s tím souvisejícím zintenzívněním zemědělské produkce a nároky na úrodnost a kvalitu půdy. Současná legislatíva při řešení rizik půdních kontaminantů bere v potaz pouze celkovou koncentraci kontaminantů v půdě. Takový přístup je však ve vědecké komunitě již mnoho let překonán. Hlavním faktorem, který řídí bioakumulaci, (eko)toxicitu a rizika hydrofobních organických látek v půdním prostředí je jejich biodostupnost. Biodostupnost je definována jako část kontaminantu dostupná nebo přístupná pro příjem organismem. Z této definice vyplýva, že biodostupnost závisí na řadě faktorů včetně vlastností chemické látky (např. rozpustont, Kow, těkavost), organismu (např. metabolismus a strategie krmení) a prostředí (např. vlhkost, obsah organického uhlíku, hodnota pH, pórovitost).