Kritika v pohybu. Literární kritika a metakritika 90. let 20. století - Lollok, Marek, 1985- (2017)
Disertační práce se zabývá českou literární kritikou a metakritikou 90. let 20. století, zejména v té podobě, v jaké se projevovala v literárních časopisech dané doby. Jejím hlavním cílem je představit toto téma v jeho dynamice a komplexnosti a charakterizovat ho v širším kontextu. Práce se opírá o pojem „diskurz“ v tom významu, který mu dává především stylistika (tzn. jako „integrovaný celek textu a kontextu“); toto pojetí nám umožňuje komplexní přístup a sledování problematiky literární kritiky ve větších souvislostech a propojení. Struktura dizertační práce se inspiruje myšlenkou synopticko-pulzačního modelu literární historie. Kromě úvodní a závěrečné kapitoly identifikujeme v pěti relativně samostatných částech nazvaných Retrospektivy, Anticipace, Postmoderní kritika, Kritika katolická, křesťanská, spirituální ... a Spory o autenticitu postupně několik témat, která se v objevila v diskuzi o literatuře a literární kritice 90. let: např. vypořádávání se s minulostí, nová situace české