Nekódující molekuly RNA u mnohočetného myelomu - Sedlaříková, Lenka (2017)
Nekódující molekuly RNA (ncRNA), mezi které řadíme především mikroRNA (miRNA) a dlouhé nekódující RNA (lncRNA), jsou zapojeny do patogeneze celé řady onemocnění včetně monoklonálních gamapatií, a tedy i mnohočetného myelomu (MM). Jejich cirkulující formy jsou přítomny v různých tělních tekutinách, kde mohou komplexně odrážet patologický stav organismu a sloužit tak jako minimálně-invazivně získané tekuté biopsie s diagnostickým a prognostickým potenciálem. Cílem této práce bylo zjistit, zdali ncRNA, včetně jejich cirkulujících forem, mají diagnostický či prognostický potenciál u široké škály monoklonálních gamapatií, mezi které patří monoklonální gamapatie nejasného významu (MGUS), MM, extramedulární forma MM (EM) a Waldenströmova makroglobulinémie (WM). V rámci analýz byl stanoven profil cirkulujících sérových miRNA, byly identifikovány deregulované miRNA u cirkulujících plazmatických buněk (PB) a byly analyzovány expresní hladiny miRNA z moči u pacientů s monoklonálními gamapatiemi.