Deriváty cucurbiturilů obsahující propandimočovinové jednotky - Ustrnul, Lukáš (2017)
Tato disertační práce se věnuje přípravě supramolekulárních makrocyklických sloučenin zvaných cucurbiturily. Teoretická část práce shrnuje publikované informace o těchto sloučeninách a zaměřuje se na jejich deriváty složené z pěti glykolurilových jednotek, dále pak na možnosti self-asociace, tvorbu komplexů s kationty a zapojení do polymerních materiálů s pravidelnou vnitřní strukturou. Diskuse výsledků je rozdělena na čtyři části, které na sebe navazují a jejich společným prvkem je použití propandimočoviny jako alternativní stavební jednotky nahrazující v připravených strukturách glykoluril. První projekt stručně popisuje syntézu dimeru propandimočoviny ohraničeného aromatickými jádry a interakce tohoto dimeru s anionty. Druhá studie se věnuje přípravě derivátu CB[5] zcela složeného z propandimočovinových jednotek, takzvanému pressocucurbiturilu. Makrocyklus je ve vodě schopen vázat do své kavity malé molekuly plynů s vyšší afinitou, než glykolurilové analogy. Interakce s portály byla