Pavouci v biologickém boji proti škůdcům v ovocných sadech - Michalko, Radek; Pekár, Stano, 1970-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2017)
Pavouci patří mezi dominantní skupinu přirozených nepřátel škůdců v nejrůznějších agroekosystémech. Nicméně jejich přínos v biologickém boji proti škůdcům je dosud nejasný. Pavouci, jakožto generalističtí predátoři, mohou nejen snižovat abundance škůdců, ale i narušovat funkci ostatních přirozených nepřátel. Tato disertační práce se zabývá možnostmi, jak zvýšit efektivitu pavouků v biologickém boji proti škůdcům v ovocných sadech. Zvláštní pozornost je věnována pavoukům, kteří jsou aktivní v zimním období, listovníkům (Philodromus spp.) a šplhalce keřové (Anyphaena accentuata). Byla zkoumána jejich schopnost potlačovat meru hrušňovou (Cacopsylla pyri), která patří k nejzávažnějším škůdcům v hrušňových sadech s vysokou resistencí vůči pesticidům. Disertační práce se skládá ze šesti publikací. První publikace zkoumá, jakou kořist pavouci loví v závislosti na jejich lovecké strategii.
Spiders are among the most abundant natural enemies in many agroecosystems. However, their role in biological control is still questionable because, as generalist predators, they may not only reduce pest populations but may also disrupt the biocontrol exerted by other natural enemies. This thesis focuses of improvement of spiders’ biocontrol potential in pome fruit orchards. A special focus was devoted to the system occurring in the pear orchards during winter, involving the winter-active spiders Philodromus spp. (Philodromidae) and Anyphaena accentuata (Anyphaenidae) and a psyllid pest Cacopsylla pyri, which belongs to the most serious pest of pears in Europe. This dissertation thesis consists of six studies. The first study investigates the efficiency of various hunting strategies of spiders capturing different prey types.
Vedoucí práce: Stanislav Pekár
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: ekologická nika; pavouci; pesticidy; potravní řetězce; škůdci; ecological niche; food chains (ecology); pesticides; pests; spiders; disertace; dissertations