Pavouci v biologickém boji proti škůdcům v ovocných sadech - Michalko, Radek (2017)
Pavouci patří mezi dominantní skupinu přirozených nepřátel škůdců v nejrůznějších agroekosystémech. Nicméně jejich přínos v biologickém boji proti škůdcům je dosud nejasný. Pavouci, jakožto generalističtí predátoři, mohou nejen snižovat abundance škůdců, ale i narušovat funkci ostatních přirozených nepřátel. Tato disertační práce se zabývá možnostmi, jak zvýšit efektivitu pavouků v biologickém boji proti škůdcům v ovocných sadech. Zvláštní pozornost je věnována pavoukům, kteří jsou aktivní v zimním období, listovníkům (Philodromus spp.) a šplhalce keřové (Anyphaena accentuata). Byla zkoumána jejich schopnost potlačovat meru hrušňovou (Cacopsylla pyri), která patří k nejzávažnějším škůdcům v hrušňových sadech s vysokou resistencí vůči pesticidům. Disertační práce se skládá ze šesti publikací. První publikace zkoumá, jakou kořist pavouci loví v závislosti na jejich lovecké strategii.