Synthetic methods and spectroscopic properties of shape-persistent macrocycles - Phulwale, Bhimrao Vaijnath (2017)
Tvarově perzistentní makrocykly přitahují velkou pozornost v oblasti supramolekulární chemie a vědy o materiálech kvůli možným aplikacím založeným na jejich vlastnostech. Práce se skládá ze tří hlavních kapitol; první kapitola byla zaměřena na přehled literatury, který se zabývá především různými metodami syntézy a zkoumáním vlastností tvarově stálých makrocyklů (shape-persistent macrocycles, SPMs). Druhá kapitola se zabývá výsledky a diskusí práce, která byla prováděna během doktorského studia. Studie byla zaměřena především na syntézu tří různých makrocyklických skeletů a jejich strukturní vlastnosti (SPR). Studované SPMs zahrnují plně π-konjugované systémy s pravidelně se střídajícími stavebními bloky, systémy spojující elektronově donorní a akceptorní π-konjugované stavební bloky a také pouze částečně konjugovanné makrocyklické skelety. V první části studie byly plně π-konjugované SPMs navrženy na bázi bloků fenantrenu a butadiynu, a byly tak získány dva různé typy makrocyklického