Analysis of selected developmental neurotoxic pesticides in human and animal matrices : novel miniaturized tools and simple methods - Seifertová, Marta (2017)
Celosvětově narůstá počet výskytu vývojových poruch a poruch učení u dětí. Z vědeckého hlediska není pochyb o tom, že expozice neurotoxickým chemickým látkám během raného rozvoje mozku může negativně ovlivnit učení a vývoj dětí. Projekt DENAMIC financovaný Evropskou komisí (v překladu “Hodnocení vývojové neurotoxicity směsí u dětí”) zkoumal neurotoxické účinky nízkých koncentrací směsí pesticidů a řady běžných polutantů na děti. Projekt se zaměřil na (subklinické) účinky na učení (kognitivní schopnosti) a vývojové poruchy u dětí (např. ADHD, poruchy autistického spektra a úzkostné poruchy) a bylo vynaloženo úsilí vyvinout nástroje a metody pro screening neurotoxických účinků. Vyvinuté metody a získané výsledky můžou poskytnout EU a WHO doporučení pro řízení rizik a podpořit právní předpisy EU o chemických látkách pro identifikaci (potenciálních) neurotoxických látek. Hlavním cílem této práce bylo vytvořit efektivní, rychlé a šetrné analytické metody pro stanovení neurotoxických ...