Výuka pravděpodobnosti na střední škole - Fiala, Jan, 1976- (2017)
Rigorózní práce se zabývá výukou pravděpodobnosti na středních školách v České republice a zaměřuje se na didaktické zpracování kmenového a rozšiřujícího učiva pravděpodobnosti. Hlavním cílem práce bylo vytvořit podpůrný učební materiál pro začínající učitele. V úvodu je představeno zařazení učiva pravděpodobnosti v pedagogických dokumentech. Didaktická analýza učiva pravděpodobnosti podrobně vysvětluje nejvýznamnější pojmy, definice, věty a algoritmy. Text kapitol obsahuje 203 učebních úloh s řešeními, při nichž jsou využity různé učební pomůcky. Metodické poznámky v textu zpřesňují vyučování jednotlivých učebních obsahů. Závěrečná část práce obsahuje doporučení k výuce pravděpodobnosti na středních školách.