Internally and externally induced non-stationary phenomena in filamentary plasma discharges - Potočňáková, Lucia (2017)
Tato závěrečná doktorská práce se zabývá experimentálním studiem dvou plazmových výbojů buzených ve vzácných plynech za atmosférického tlaku, tvořících zúžený plazmový kanál; těmi jsou klouzavý obloukový výboj a mikrovlnný plazmový jet. Za podmínek, které zvýraznily jejich dynamické chování, byly tyto výboje studovány především spektrálně, prostorově a časově rozlišenými optickými metodami. Střídavým napětím napájený klouzavý výboj byl buzen v doposud neprozkoumaných podmínkách měnící se gravitace a také ve větrném tunelu. Vliv na pohyb plazmového kanálu a vzájemné interakce konvekce, strhávání plynem, zkratových jevů, reziduální pre-ionizace, energetických ztrát a prostorového uspořádání toků v plazmatu byly studovány jak z pohledu okamžitých změn tak i časově zprůměrovaných statistik. Mikrovlnná plazmová tryska, surfatron, byla zkoumána jak v kontinuálním tak i amplitudově modulovaném režimu dodávání výkonu. Pro různé průtoky a výkony byla studována samoorganizace plazmových fila