Studium rekombinace povrchového náboje v dielektrických bariérových výbojích - Morávek, Tomáš (2017)
Prvá časť dizertačnej práce sa zaoberá doteraz nezdokumentovaným javom prebiehajúcim v pasívnej fáze héliového výboja v koplanárnej konfigurácii elektród. Popisuje pozorovanie veľmi slabej svetelnej emisie (10-3 signálu aktívneho výboja), spojenej s pohybom elektrónov. Tento pohyb je iniciovaný pôsobením nehomogénne rozloženého povrchového náboja sme nazvali CRE (z angl. charge relaxation event). Jav bol skúmaný optickou emisnou spektroskopiou pomocou fázovo rozlíšeného čítania jednotlivých fotónov. Počas CRE bolo pozorované široké spojité spektrum pozostávajúce z brzdného žiarenia a zosilnenej luminiscencie dielektrika. Na základe prezentovaných výsledkov bol formulovaný záver, že pozorované brzdné žiarenie je generované pomalými elektrónmi interagujúcimi s neutrálnymi atómami hélia. Vyvinutá simulačná procedúra veľmi presne reprodukuje pozorovaný tvar spojitého žiarenia a sprostredkováva metódu vhodnú pre výpočet elektrického poľa počas CRE. Veľkosť elektrického poľa zaznamenaného