Development of artificial tissues for disease modelling - application of tissue engineering methods - Garlíková, Zuzana (2017)
Abstrakt Úvod. Extracelulární hmota (ECM) definuje fyzikální vlastnosti tkání a utváří mikroprostředí buněk, regulujíc adhezi, proliferaci, diferenciaci a migraci buněk. Naším cílem bylo izolovat ECM z plicní tkáně, určit její proteomické složení, charakterizovat její 3D strukturu a popsat její interakci s primárními buňkami plic s využitím in vitro kultivační platformy. Lidské embryonální kmenové buňky (hESC) jsou schopné diferencovat se do širokého spektra buněčných typů, což činí z hESC atraktivní nástroj pro in vitro modelování chorob a buněčnou terapii. Naším cílem bylo vyvinout protokol pro diferenciaci hESC do buněk distálního plicního epitelu a stanovit jejich histomorfogenetický potenciál při kultivaci na rozhraní médium-vzduch (ALI). Metody. ECM plic byla generována pomocí metody decelularizace plicní tkáně. Molekulární charakterizace ECM byla stanovena pomocí histochemie, imunofluorescence a hmotnostní spektrometrie. Morfologie ECM plic byla vizualizována pomocí elektronové mikroskopie.