Neuroepidemiologie cévních mozkových příhod v České republice - Šedová, Petra (2017)
Úvod: Cévní mozková příhoda (CMP) představuje celosvětově třetí nejčastější příčinu smrti, je odpovědná za 3 % invalidity u dospělých a vzhledem ke stárnutí populace a zvyšujícímu se výskytu hlavních rizikových faktorů lze v budoucnosti očekávat nárůst incidence CMP. Spolehlivá epidemiologická data jsou důležitá z hlediska identifikace rizikových populací, hodnocení efektivity stávajících a zavádění nových preventivních opatření. Česká republika (ČR) patří k zemím s nejvyšší odhadovanou incidencí, prevalencí a mortalitou CMP v Evropě a ve světě, ale správnost těchto odhadů je sporná. Spolehlivá data o epidemiologii CMP jsou limitovaná ve střední a východní Evropě a neexistují v ČR. Metody: Disertační práci tvoří obecný úvod a následuje komentovaný soubor autorských publikací týkajících se epidemiologie CMP v ČR. Výsledky: Systematickou formou jsme podali přehled validních epidemiologických studií incidence CMP v Evropě (Stroke Incidence in Europe - a Systematic Review).