Reakce kardiovaskulárniho systému při změnách polohy těla u pacientů s poraněním krční míchy - Ondrušová, Katarína, 1984- (2017)
Symptomy ortostatické hypotenze (OH) trpí zejména pacienti s poraněním míchy (SCI) v krční oblasti. OH spojená s nedostatečnou mozkovou perfuzí vede k závažným komplikacím, až k synkopě. Hodnotila se krátkodobá baroreflexní regulace tlaku krve (TK) u pacientů s traumatickou SCI, s důrazem na změny v průběhu vertikalizace, také vliv kompresních pomůcek na regulaci TK u pacientů s krční SCI během vertikalizace. Vyhodnocení vlastností arteriální stěny jsme provedli analýzou pulzové vlny. Metody: U 13 pacientů s krčním SCI (CSCI) a 9 s hrudním poraněním (ThSCI) v segmentech C5 až Th12 a 13 kontrol (Kon) byl fotopletysmograficky snímán TK vsedě a během vertikalizace. Časové řady systolických tlaků (STK) a srdečních intervalů (SI) byly tep po tepu detekovány ze záznamu TK. Funkce baroreflexu byla hodnocena pomocí parametrů vztahu STK a SI: kauzální koherence (Cohstk→si) a citlivosti baroreflexu (BRS). U 10 CSCI pacientů byla Cohstk→si a BRS vyhodnocena ve třech fázích: sed, vertikalizace s použitím kompresních pomůcek a vertikalizace bez pomůcek.