Principy dobré správy - Černín, Karel, 1978-; Skulová, Soňa, 1956-; Masarykova univerzita. Katedra správní vědy a správního práva (2008- ) (2017)
Tématem mé disertační práce jsou principy dobré správy v právní argumentaci. V teoretické části jsem rozebral historii a koncept dobré správy, podrobil jsem analýze její zásady a sestavil jsem přehled jejích pramenů, zejména mezinárodních. V empirické části jsem popsal metodu výzkumu, jež by měla umožnit v nejobecnější rovině zjistit, jakou roli hrají právní principy v argumentaci určitého orgánu aplikace práva. Funkčnost navržené metodologie jsem ověřil výzkumem, při němž jsem hodnotil využití principů dobré správy v judikatuře Nejvyššího správního soudu.
My thesis concentrates on principles of good administration in legal argumentation. In the theoretical part I examined the history and concept of good administration, analysed its principles and offered the overview of its sources, especially the international ones. In the empirical part I described the method of a research, which should generally enable us to ascertain, what role do legal principles play in the argumentation of a certain legal authority. To verify the functionality of my proposed methodology, I performed a research dealing with the use of principles of good administration in the judicature of the Highest Administrative Court.
Vedoucí práce: Soňa Skulová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2017
Keywords: Česko. -- Nejvyšší správní soud; principy dobré správy; veřejná správa; veřejný ochránce práv; ombudsman; public administration; Česko; Czechia; disertace; dissertations