Archeologická památková péče - Prokopová, Klára (2017)
Práce se zabývá archeologickou památkovou péčí v České republice, z hlediska její právní regulace. V práci je rozebírána ochrana archeologického dědictví jako veřejný zájem i organizační specifika výkonu veřejné správy na tomto úseku. Těžištěm práce je identifikace a analýza hlavních pojmů a nástrojů archeologické památkové péče, jejich vzájemné vztahy i působení navenek, vodící linku pak tvoří proporcionalita zájmů. Práce formuluje základní obecná pravidla, hodnotí současnou právní úpravu a zároveň hledá východiska.