Separace a frakcionace komplexních proteinových směsí před LC-MS/MS - Grochalová, Martina (2017)
Separační metody jsou mocným nástrojem pro analýzu proteomu umožňující redukci složitosti směsi vstupující do hmotnostního spektrometru a takto zvyšují podíl detekovaných komponent ve vzorku, jehož přímou analýzou lze dosáhnout jen částečného pokrytí komponent s nejvyšším zastoupením ve vzorku, a to i přes obrovský rozmach hmotnostní spektrometrie v posledních letech. Tato disertační práce se věnuje problematice separačních metod aplikovaných pro analýzu proteinů na třech konkrétních projektech. První projekt byl zaměřen na charakterizaci změn cytoplasmatického proteomu suspenzních buněk révy vinné (V. vinifera cv. Gamay) indukovaných infekcí kulturou Botrytis cinerea. Cílem druhého projektu byl podrobný popis celkového proteomu piva přímo z kompletní matrice českého ležáku. Řešení vyžadovalo jak optimalizaci postupu přípravy vzorku, tak i využití frakcionace peptidové směsi a umožnilo detekci maximálního množství proteinů v pivu, které bylo doposud publikováno.