Molekulární mechanismy účinků platinových chemoterapeutik u nádorových buněk tlustého střeva - Herůdková, Jarmila (2017)
Platinové komplexy jsou stále hlavní volbou v léčbě nádorových onemocnění a jsou často podávány mnoha pacientům podstupujícím chemoterapeutickou léčbu. Hlavní limitací v současnosti používaných platinových chemoterapeutik jako cisplatina jsou jejich četné vedlejší účinky a vrozená nebo získaná rezistence u mnohých nádorů. Pro překonání těchto nevýhod je potřeba i) objasnit dosud nevysvětlené molekulární mechanismy působení v současnosti používaných platinových léčiv, ii) syntetizovat a charakterizovat nové platinové komplexy s lepšími protinádorovými vlastnostmi, a/nebo iii) navrhnout vhodné kombinace platinových léčiv s efektivními senzitizátory pro posílení smrti nádorových buněk, s minimálním dopadem na zdravou tkáň. Cílem předložené práce je přispět k lepšímu pochopení molekulárních mechanizmů působení platinového(II) komplexu cisplatiny a platinového(IV) komplexu LA-12 s adamantylaminovým ligandem a najít nové originální přístupy ke zcitlivění lidských nádorových buněk tlustého st