Identification and characterization of cancer stem cells in soft tissue sarcomas - Ňuňuková, Alena; Veselská, Renata, 1968-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2017)
Rabdomyosarkom (RMS) je k nejčastěji diagnostikovaným sarkomem ze skupiny nádorů měkkých tkání u dětí a dospívajících. Pro RMS je charakteristické narušení vývoje svalové tkáně a lokalizace RMS se může měnit v závislosti na subtypu nádoru. Navzdory intenzívní léčbě u pacientů velmi často dochází k relapsu a vzniku metastáz. Jedním z možných vysvětlení je přítomnost subpopulace nádorových kmenových buněk (CSC), které jsou zodpovědné za vznik nádoru, relaps onemocnění i rezistenci vůči léčbě.Předmětem předkládané disertační práce byla identifikace a charakterizace CSC v buněčných liniích derivovaných z RMS. Pro potřeby této práce byly vybrány markery spojené s fenotypem CSC, jejichž přítomnost byla dříve prokázána u sarkomů. U všech studovaných RMS linií se potvrdila exprese ABCG2, CD133 a nestinu s rozdílnou četností a intenzitou. Souvislost mezi expresí těchto markerů a tumorigenicitou buněk odpovídající fenotypu CSC však nebyla potvrzena. Při analýze povrchového markeru CD133 byla ide
Rhabdomyosarcoma (RMS) belongs to the most diagnosed soft tissue sarcomas in children and adolescents. This tumor characterised with a disruption of muscle development and its localisation could vary with a RMS subtype. Despite of intensive treatment, RMS patients often suffer for recurrence and metastases. This situation could be explained by a presence of the cancer stem cell (CSC) subpopulation within the tumor, which is responsible for tumor initiation, recurrence of the disease and resistance to therapy. This dissertation thesis is focused on identification and characterization of CSCs in cell lines derived from RMS. Putative markers associated with CSC phenotype, as previously identified in various types of sarcomas, were chosen for this study. In all analysed RMS lines was detected an expression of ABCG2, CD133 and nestin with various frequency and intensity. Nevertheless, any relationship between expression of these markers and tumorigenicity of cells corresponding with a CSC p
Vedoucí práce: Renata Veselská
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: ABCG2; nádorové kmenové buňky; nádorové markery; rhabdomyosarkom; testy karcinogenity; tumor markers; Carcinogenicity Tests; Neoplastic Stem Cells; Rhabdomyosarcoma; disertace; dissertations