Identification and characterization of cancer stem cells in soft tissue sarcomas - Ňuňuková, Alena (2017)
Rabdomyosarkom (RMS) je k nejčastěji diagnostikovaným sarkomem ze skupiny nádorů měkkých tkání u dětí a dospívajících. Pro RMS je charakteristické narušení vývoje svalové tkáně a lokalizace RMS se může měnit v závislosti na subtypu nádoru. Navzdory intenzívní léčbě u pacientů velmi často dochází k relapsu a vzniku metastáz. Jedním z možných vysvětlení je přítomnost subpopulace nádorových kmenových buněk (CSC), které jsou zodpovědné za vznik nádoru, relaps onemocnění i rezistenci vůči léčbě.Předmětem předkládané disertační práce byla identifikace a charakterizace CSC v buněčných liniích derivovaných z RMS. Pro potřeby této práce byly vybrány markery spojené s fenotypem CSC, jejichž přítomnost byla dříve prokázána u sarkomů. U všech studovaných RMS linií se potvrdila exprese ABCG2, CD133 a nestinu s rozdílnou četností a intenzitou. Souvislost mezi expresí těchto markerů a tumorigenicitou buněk odpovídající fenotypu CSC však nebyla potvrzena. Při analýze povrchového markeru CD133 byla ide