Alternative Semantics of Water: Watery Images in Derek Walcott's Poetry - Hussein, Asma; Franková, Milada, 1946-; Masarykova univerzita. Katedra anglistiky a amerikanistiky (2017)
Tato práce analyzuje všechna vyobrazení vody v kompletním díle Dereka Walcotta (tj. 14 svazků). Analýza je rozdělena do čtyř kapitol. První tři kapitoly se zabývají hlavními vodními útvary - vodou, mořem a řekou - a v souladu s tím jsou nazvány „Voda“, „Moře“ a „Řeka“. Následující čtvrtá kapitola s názvem „Ostatní vodní útvary“ analyzuje méně významné vodní útvary v podkapitolách „Oceán“, „Déšť a rosa“, „Vlny a mořské dmutí“, „Sníh a led“ a „Vodopád a fontána“. Tyto útvary ve Walcottově poezii figurují neustále a opakovaně. Tato práce dokazuje, že Walcott do různých vyobrazení vody promítá své osobní a národní krize (např. krizi identity nebo historické krize). Této projekce dosahuje přepracováním konvenčního symbolismu daných vyobrazení podle svých zkušeností z Karibiku. Proto kapitoly a podkapitoly práce spojují teoretický popis různých krizí a praktický výzkum jejich ztvárnění ve Walcottově poezii, která jsou ukryta ve vyobrazeních vody. Tato analýza postupuje chronologicky a zabýv
This study analyzes all watery images in all of Derek Walcott’s poetry volumes to date (i.e. 14 volumes). The analysis occupies four chapters. The first three chapters analyze the major watery bodies: the water, the sea and the river. These chapters are entitled accordingly: “The Water,” “The Sea” and “The River.” The fourth major chapter entitled “Other Bodies,” on the other hand, analyzes the minor watery bodies in its subsections that are entitled: “The Ocean,” “The Rain and The Dew,” “The Waves and The Tides,” “The Snow and The Ice” and “The Waterfall and The Fountain.” ‘Major’ and ‘minor’ denote persistent figuration and recurrence in Walcott’s poetry. As it unfolds, the study shows that Walcott projects his personal and national crises (like identity and history) on the various watery images. This projection is achieved via reworking the image’s conventional symbolism so as to match the Caribbean experience. Accordingly, the study’s chapters and sections merge the theoretical out
Vedoucí práce: Milada Franková
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2017
Keywords: Walcott, Derek, -- 1930-2017; 20.-21. století; anglicky psaná poezie -- Karibská oblast -- 20.-21. století; karibské literatury -- 20.-21. století; literární náměty; voda; Caribbean literatures -- 20th-21st centuries; literary themes; poetry in English -- Carribean Area -- 20th-21st centuries; water; disertace; dissertations