Bioelectronic interfaces studied with scanning probe microscopy - Farka, Zdeněk, 1989-; Skládal, Petr, 1964-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2017)
Díky vysoké specificitě poskytované protilátkami představují imunosensory a imunochemická stanovení vhodný přístup pro kvantifikaci analytů v komplexních vzorcích. Zatímco imunostanovení jsou velmi citlivá a robustní, imunosensory umožnují rychlou analýzu v místě potřeby. Pokročilé mikroskopické techniky jsou cenným nástrojem pro charakterizaci povrchů biosensorů a nanočástic. Vlastnosti materiálů mohou být cíleně optimalizovány na základě detailních informací o jejich struktuře, což je důležitým faktorem pro vývoj efektivnějších biosensorů a imunostanovení. Disertační práce poskytuje úvod do imunostanovení, biosensorů a mikroskopických technik a je doplněna přehledovým článkem zaměřeným na pokročilé aplikace nanomateriálů v oblasti imunosensorů. Experimentální část práce je reprezentována přiloženými publikacemi, které se zaměřují na různé aspekty biosensorů a nanomateriálů. Byly detailně prozkoumány možnosti detekce mikroorganismů za využití různých převodníků.
Immunosensors and immunoassays represent a convenient way of quantitative analysis within complex samples due to the high specificity provided by antibodies. The immunoassays are characterized by high sensitivity and robustness, immunosensors on the other hand provide fast analysis with potential for in-field applications. Advanced microscopic techniques are a valuable tool for characterization of biosensing surfaces and nanoparticles. Based on the detailed information about the structure, the material properties can be optimized in order to develop more efficient biosensors and assays. The thesis provides introduction to immunoassays, biosensing and microscopic techniques, which is supplemented by the overview of advanced applications of nanomaterials in immunosensing in the appended review article. The experimental part is represented by peer-reviewed articles that focus on various aspects of biosensors and nanomaterials.
Vedoucí práce: Petr Skládal
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: biokonjugace; biosenzory; imunoanalýza; imunosenzory; imunostanovení; mikroskopie atomárních sil; nanočástice; atomic force microscopy; bioconjugation; biosensors; immunoassay; immunosensors; nanoparticles; disertace; dissertations