Bioelectronic interfaces studied with scanning probe microscopy - Farka, Zdeněk, 1989- (2017)
Díky vysoké specificitě poskytované protilátkami představují imunosensory a imunochemická stanovení vhodný přístup pro kvantifikaci analytů v komplexních vzorcích. Zatímco imunostanovení jsou velmi citlivá a robustní, imunosensory umožnují rychlou analýzu v místě potřeby. Pokročilé mikroskopické techniky jsou cenným nástrojem pro charakterizaci povrchů biosensorů a nanočástic. Vlastnosti materiálů mohou být cíleně optimalizovány na základě detailních informací o jejich struktuře, což je důležitým faktorem pro vývoj efektivnějších biosensorů a imunostanovení. Disertační práce poskytuje úvod do imunostanovení, biosensorů a mikroskopických technik a je doplněna přehledovým článkem zaměřeným na pokročilé aplikace nanomateriálů v oblasti imunosensorů. Experimentální část práce je reprezentována přiloženými publikacemi, které se zaměřují na různé aspekty biosensorů a nanomateriálů. Byly detailně prozkoumány možnosti detekce mikroorganismů za využití různých převodníků.