Perfluorinated compounds in environmental matrices - Karásková, Pavlína (2017)
V posledních 50 letech je stav životního prostředí a jeho kontaminace antropogenními látkami předmětem rostoucího zájmu veřejnosti. Některé sloučeniny mají omezenou mobilitu danou buď nízkou těkavostí či rozpustností. Některé jsou produkovány v tak malých množstvích, že přestože vykazují toxický potenciál, nepředstavují pro lidské zdraví ani životní prostředí žádné nebo jen minimální riziko. Na druhou stranu jsou zde látky vyráběné ve velkém množství a vykazující takové fyzikálně chemické vlastnosti, jež je předurčují ke globálnímu transportu a škodlivému účinku. Jednou z těchto skupin látek jsou poly- a perfluorované sloučeniny (PFASs), které jsou přidávány do širokého spektra komerčních a průmyslových výrobků, aby zvýšily jejich odolnost vůči vodě, skvrnám, oleji i ohni. PFASs představují širokou skupinu látek zahrnující stovky nebo dokonce tisíce sloučenin zařazených do 23 skupin na základě jejich chemických a funkčních vlastností.