Fate and transport of persistant organic pollutants in the atmosphere - Okonski, Krzysztof (2017)
Do životního prostředí vstupuje stále větší počet chemikálií. U některých s nich je známo, že představují hrozbu pro prostředí i lidské zdraví, u jiných zatím nemáme o rizicích dost informací. Skupinou látek vyvolávajících zvláštní obavy jsou tak zvané perzistentní organické polutanty (POPs), které jsou regulované Stockholmskou úmluvou o perzistentních organických polutantech. Jejich fyzikálně-chemické vlastnosti je ale bohužel předurčují k tomu, aby setrvávaly v prostředí po dlouho dobu. Mnoho z těchto POPs je klasifikováno jako semi-volatilní organické sloučeniny (SVOC) a podléhají dálkovému transportu atmosférického znečištění (LRAT). Bylo zjištěno, že v životním prostředí jsou všudypřítomné, jejich přítomnost byla prokázána i v nedotčených polárních oblastech. Aby bylo možno lépe chránit člověka a životní prostředí před škodlivými účinky těchto látek, je zásadní pochopit jejich osud a transport v prostředí. Předkládaná práce se zabývá tímto problémem ze dvou úhlů pohledu.