Myocardial ischemia/reperfusion injury in heart transplantation with donation after circulatory death - Olejníčková, Veronika, 1986- (2017)
Celosvětově rostoucí nepoměr počtu dárců a příjemců navyšuje mortalitu pacientů čekajících na transplantaci srdce. Přestože množství vhodných dárcovských orgánů by mohlo být významně posíleno zařazením srdcí od DCD dárců (dárcovství po nevratné zástavě oběhu), zejména obavy o kvalitu štěpu po prodělané teplé ischémii prozatím vyčleňují tyto orgány ze standardních transplantačních programů. Širší užití DCD srdcí rovněž limitují chybějící pravidla pro manipulaci s těmito orgány. Bylo prokázáno, že systém mimotělní perfuze umožňuje redukovat dopady ischémie na srdeční štěp, avšak specifika jeho užití u DCD nejsou dostatečně objasněna. Tato disertační práce si tak klade za cíl přispět k hlubšímu porozumění problematiky DCD srdcí, a to zejména v oblasti jejich regenerace za využití mimotělního perfuzního systému, výběru vhodných transplantátů a jejich kvalitativního posouzení pomocí elektrografického měření. Byl použit model globální ischémie na izolovaném srdci potkana a králíka.