Role omentinu-1 v patofyziologii komplexních onemocnění - Šplíchal, Zbyněk (2017)
Tuková tkáň produkující adipokiny je v současnosti chápána jako významný endokrinní orgán, jehož deregulace přispívá k rozvoji a průběhu metabolických onemocnění typu obezity, ale i komplikací spojených s těhotenstvím. Unikátní profily sekrece/exprese adipokinů dobře reflektují situaci v organismu a je možné je využít k hodnocení zdravotních rizik spojených se specifickou kumulací či úbytkem tukové tkáně. Disertační práce se zaměřuje na studium role nově popsaného adipokinu omentinu-1 v patofyziologii obezity a specifické porodnické nozologické jednotky (předčasných porodů), a to na základě hodnocení interindividuální variability v genu pro omentin-1 a hladin jeho proteinu. Tato disertační práce je koncipovaná jako soubor studií typu „případ-kontrola“, které se kromě meziskupinových srovnání hladin omentinu-1 zaměřují i na hodnocení vztahu těchto hladin s antropometrickými a nutričními parametry. Celkově bylo do studií zařazeno 557 subjektů, přičemž se jednalo o podskupinu obézních pacientů.