Divadlo v Mikulově za éry rodu Dietrichsteinů (od konce 16. století do druhé světové války) - Lukáš, Miroslav, 1977- (2017)
Práce se snaží zmapovat divadelní život v Mikulově od doby, kdy panství získal knížecí rod Dietrichsteinů, až do začátku druhé světové války. Ve svých hlavních částech se zabývá zámeckou divadelní kulturou, školským divadlem, kočovnými společnostmi, které do města přijížděly a v neposlední řadě také zrodem měšťanské kultury. Sledování divadelní historie ve městě je také spjato s odkrýváním problémů týkající se prostor, ve kterých bylo možné divadelní představení hrát. Opomenuty nejsou ani osobnosti evropského divadla, které se v Mikulově narodily, jako například herec, dramatik a divadelní ředitel prvního stálého hereckého souboru na zámku v Českém Krumlově Johann Georg Gettner (? - 1696) či politik a divadelní reformátor Josef von Sonnenfels (1732 - 1817)