Immunology and etiology of infectious diseases of porcine respiratory tract - Kavanová, Lenka (2017)
Smíšené respirační infekce představují v chovech prasat vážný problém a jsou příčinou hospodářských ztrát na celém světě. Tato studie popisuje imunitní odpověď makrofágů na jednotlivé, ale také souběžné infekce virovými a bakteriálními respiračními patogeny. Mezi nejvýznamnější patogeny spojené s multifaktoriálním respiračním onemocněním patří virus reprodukčního a respiračního syndromu (PRRSV). S komplexem dýchacích chorob prasat je spojen také prasečí cytomegalovirus (PCMV). Tyto viry zvyšují náchylnost prasat k bakteriálním infekcím, například způsobeným bakterií Haemophilus parasuis. Ve snaze porozumět interakcím imunitního systému s virem PRRS a bakterií H. parasuis v rámci multifaktoriálních onemocnění byla in vitro analyzována polarizace makrofágů a respirační vzplanutí u současně infikovaných prasečích alveolárních makrofágů (PAMs) a makrofágů derivovaných z monocytů (MDMs). Bylo zjištěno, že PAMs současně infikované virem PRRS a bakterií H. parasuis zvyšují expresi prozánětliv