Proces stávání se učitelem mentorem optikou vyvíjejícího se sebepojetí - Škarková, Lucie, 1981- (2017)
Disertační práce popisuje problematiku stávání se mentorem profesního rozvoje učitelů ve škole. Cílem práce je popsat jakým způsobem se z učitelů stávají učitelé mentoři podporující profesní rozvoj učitelů (kolegů) na škole, kde působí. Proces stávání se učitelem mentorem se odehrává ve čtyřech fázích. Fáze popisuji jako a/růst pro roli, b/vrůstání do role, c/ srůstání s rolí, d/zakořenění v roli. Učitelé mentoři se pohybují v paralelním světě, který je utvářený světem učitelským a světem mentorským, jde o dvě profesní role, které na jedince kladou odlišné nároky. Vyrovnávání se s přijetím nové profesní role u učitelů je determinováno rozvojem kompetence reflektovat paralelnost světů učitele a mentora a podmínkami (vnitřní kulturou školy) v nichž se mentorské aktivity odehrávají. Tyto podmínky popisuji jako "učitelské mistrovství, sdílení kvality pedagogické práce a společné učení se". Vnitřní a vnější determinanty ovlivňují fáze procesu stávání se učitelem mentorem a projevují se jed