Minimálně invazivní léčba funkční mitrální regurgitace u pacientů s pokročilým srdečním selháním - Ondrúš, Tomáš (2017)
Úvod: Funkční mitrální regurgitace (FMR) je přítomna u velké části pacientů s pokročilým systolickým srdečním selháním a její přítomnost je asociována se symptomatologií a špatnou prognózou. Optimální léčebný přístup těchto nemocných je stále otázkou diskuze. Cíl práce: Porovnat bezpečnost a účinnost implantace MitraClipu proti minimálně invazivní chirurgické anuloplastice mitrální chlopně u vysoce rizikových pacientů s významnou FMR a pokročilým srdečním selháním. Metodika: Skupina MitraClip sestávala z konsekutivního souboru 24 vysoce rizikových pacientů [věk 75 ± 9 let, 75% muži, NYHA III/IV 88%, ejekční frakce levé komory (LK) 31 ± 9%, EuroSCORE II 18 ± 14%], zatímco chirurgická skupina sestávala ze 48 pacientů párovaných pro věk, třídu NYHA a ejekční frakci LK. Výsledky: Pacienti podstupující terapii MitraClipem vykazovali proti chirurgickým kontrolám vyšší výskyt ischemické dysfunkce LK a větší end-diastolický rozměr LK (obě p < 0,05). Třicetidenní mortalita (4 vs. 13%, p = 0,41).