Komplexní analýza genomů jedinečných bakteriofágů a plazmidů nesoucích geny pro exfoliativní toxiny A a B u Staphylococcus aureus - Botka, Tibor, 1985-; Růžičková, Vladislava, 1951-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2017)
Staphylococcus aureus je významný oportunní patogen a častý původce bakteriálních nozokomiálních nákaz. Vznik patogenních kmenů je umožněn zejména horizontálním přenosem genů pro faktory virulence prostřednictvím mírných bakteriofágů a plazmidů. Takto jsou přenášeny i geny pro exfoliativní toxiny A (ETA) a B (ETB), které způsobují epidermolytická onemocnění zejména novorozenců a dětí předškolního věku. Mírná lokální forma se nazývá bulózní impetigo, zatímco generalizovaný a život ohrožující stav se označuje jako stafylokokový syndrom opařené kůže (SSSS - Staphylococcal scalded skin syndrome). Předmětem dizertační práce je molekulární charakteristika a komparativní analýza genomů dosud nepopsaných eta-pozitivních bakteriofágů čeledi Siphoviridae (ETA fágy) a etb-pozitivních plazmidů (ETB plazmidy), které byly izolovány z kmenů S. aureus zodpovědných za epidermolytická onemocnění v ČR. Kmeny obsahující studované ETA profágy a ETB plazmidy byly vybrány na základě etiologie, klinického zdr
Staphylococcus aureus is an important opportunistic pathogen and common cause of bacterial nosocomial infections. A horizontal gene transfer of virulence factors, promoted by tempered bacteriophages and plasmids, plays a crucial role in mechanism of pathogenic strains origin. Exfoliative toxins A (ETA) and B (ETB), transferred by this way, are the cause of epidermolytic diseases mostly of newborns and young children. The mild localized form is called bullous impetigo, while the generalized life-threatening condition is known as staphylococcal scalded skin syndrome (SSSS). This dissertation is focused on molecular characterization and comparative genomic analysis of previously undescribed staphylococcal eta-positive bacteriophages of the family Siphoviridae (ETA phages) and etb-positive plasmids (ETB plasmids) isolated from S. aureus strains implicated in epidermolytic diseases in Czech Republic. The strains containing studied ETA phages and ETB plasmids were chosen on the base of etiol
Vedoucí práce: Vladislava Růžičková
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: bakteriofágy; exfoliatiny; genom bakteriální; genotypizační techniky; komplexní analýza -- genetické aspekty; plazmidy; Staphylococcus aureus; bacteriophages; complex analysis -- genetic aspects; Exfoliatins; Genome, Bacterial; Genotyping Techniques; Plasmids; disertace; dissertations