Komplexní analýza genomů jedinečných bakteriofágů a plazmidů nesoucích geny pro exfoliativní toxiny A a B u Staphylococcus aureus - Botka, Tibor, 1985- (2017)
Staphylococcus aureus je významný oportunní patogen a častý původce bakteriálních nozokomiálních nákaz. Vznik patogenních kmenů je umožněn zejména horizontálním přenosem genů pro faktory virulence prostřednictvím mírných bakteriofágů a plazmidů. Takto jsou přenášeny i geny pro exfoliativní toxiny A (ETA) a B (ETB), které způsobují epidermolytická onemocnění zejména novorozenců a dětí předškolního věku. Mírná lokální forma se nazývá bulózní impetigo, zatímco generalizovaný a život ohrožující stav se označuje jako stafylokokový syndrom opařené kůže (SSSS - Staphylococcal scalded skin syndrome). Předmětem dizertační práce je molekulární charakteristika a komparativní analýza genomů dosud nepopsaných eta-pozitivních bakteriofágů čeledi Siphoviridae (ETA fágy) a etb-pozitivních plazmidů (ETB plazmidy), které byly izolovány z kmenů S. aureus zodpovědných za epidermolytická onemocnění v ČR. Kmeny obsahující studované ETA profágy a ETB plazmidy byly vybrány na základě etiologie, klinického zdr