Šlechta na jihozápadní Moravě do husitských válek. - Vohryzek, Stanislav, 1983- (2017)
Práce se zabývá historii šlechty v předhusitském období v části jihozápadní Moravy, která se ve středověku podle svého centra nazývala bítovskou provincii (13. století), jemnickou či jihlavskou provincii (polovina 14. století). Pozornost je věnována správnímu vývoji provincie, středověké kolonizaci, majetkovým poměrům, klientským vazbám šlechty, vztahu šlechty a církve a problematice markraběcích válek. Práce obsahuje prosopografickou část