Echokardiografické vyšetření při katetrové ablaci dlouhodobé perzistentní fibrilace síní - Škňouřil, Libor, 1970- (2017)
U pacientů s dlouhodobě perzistentni fibrilací síní, není známa přesnost předablačního hodnocení objemů síní pomocí 2D echokardiografie ve srovnání s 3D elektroanatomickým mapováním, nebyly zatím šířeji hodnoceny poablační hemodynamické a funkční změny, určující pacienty nejvíce profitující z restituce sinusového rytmu a chybí data o ovlivnění mitrální regurgitace úspěšnou katetrovou ablací. Cílem práce bylo prospektivní zhodnocení těchto aspektů u konsekutivních pacientů s katetrizační léčbou dlouhodobě perzistující fibrilací síní. Zjistili jsme, že 2D echokardiografie ve srovnání s elektroanatomickým hodnocením významně podhodnocuje objemy síní a mezi oběma metodami je jen slabá korelace. Ablační léčba byla spojena s významným zlepšením morfologických a hemodynamických parametrů, tolerance zátěže a kvality života. Opožděná nebo nezlepšená kontrakce ouška levé síně snížila funkční benefit získaný obnovením sinusového rytmu. Poablační redukce mitrální regurgitace byla zaznamenána jak u pacientů s normální, tak i narušenou vstupní EF LK za předpokladu restituce SR. Zlepšení MR bylo oslabeno délkou trvání perzistentní FS.