Ultrastructural studies on diplozoid species (Diplozoidae, Monogenea) - an analysis of selected organ systems - Konstanzová, Veronika, 1986- (2017)
Diplozooni jsou zástupci krevsajících ektoparazitů z čeledi Diplozoidae (Polyopisthocotylea, Monogenea). Přestože byli tito helminti předmětem četných výzkumů zaměřených na studium taxonomie, fylogenetiky a ekologických studií, informace o vnitřní struktuře jejich těla a ultrastruktuře orgánů chybí. Předložená dizertační práce se skládá ze tří studií zaměřených na následující témata: A) Analýza ultrastruktury trávicího traktu druhu Paradiplozoon homoion. B) Analýza ultrastruktury vylučovacího systému u čtyř různých druhů diplozoonů: Paradiplozoon bliccae, Paradiplozoon homoion, Diplozoon paradoxum a Eudiplozoon nipponicum. C) Analýza ultrastruktury povrchu těla (neodermis) a svorek příchytného aparátu druhu Paradiplozoon homoion. Zástupci čeledi Diplozoidae byli získáni ze žáber několika druhů kaprovitých ryb. Jedinci vybraní pro ultrastrukturální analýzy byli fixováni oxidem osmičelým, odvodněni pomocí acetonové vzestupné řady a zaliti do pryskyřice Spurr.