Study of nucleolar reorganization in embryonic stem cells - Franek, Michal (2017)
Tato disertační práce je zaměřená na analýzu jadérka a jeho restrukturalizaci u myších embryonálních kmenových buňek. Věnuje se jak odpovědi kmenových buněk na poškození ribozomálních genů, tak na analýzu epigenomu repetic ribozomálních genů. V první části práce je charakterizována morfologie jadérek a jaderných “speckles”u kmenových buněk. Morfologie je studována především pomocí imunobarvení jadérkových markerů a specifického barvení jadérka pomocí AgNO3. Morphologie jadérka je studována u neovlivněných buněk a buněk u kterých byla inhibována aktivita RNA polymerázy I a II. Dále byla sledována morfologie buněk, ve kterých byly indukovány dvouřetězcové zlomy pomocí endonukleázy I-PpoI. Druhá část práce pokračuje detailnejší analýzou odpovědi kmenových buněk na specifickou indukci DNA lézí v oblasti ribozomálních genů. Biochemické metody jako imunoprecipitace proteinů a chromatinová imunoprecipitace dále analyzují roli epigenetiky v procesu opravy DNA zlomů a reorganizace jadérkového