Geografická variabilita společenstev měkkýšů na evropských slatiništích - Horsáková, Veronika, 1987- (2017)
Ve své dizertační práci jsem se zaměřila na výzkum variability druhové skladby a bohatosti společenstev měkkýšů na slatiništích kontinentální Evropy. Slatiniště jsou živinami chudé mokřady sycené podzemní vodou s nízkou produktivitou vegetace, vyskytující se především v severní Evropě, zatímco ve střední Evropě je jejich rozšíření spíše vzácné a ostrůvkovité. Slatiniště zóny mírného pásu často představují refugia pro izolované populace citlivých slatiništních specialistů a glaciálních reliktů, a patří mezi významná regionální centra biodiverzity. Společenstva měkkýšů slatinišť dosahují vysoké druhové bohatosti a obsahují řadu vzácných a ohrožených druhů. Přesto však nebyla ekologii slatiništních společenstev měkkýšů ve většině evropských zemí věnována dostatečná pozornost. Ve své dizertační práci jsem se proto zabývala druhovou skladbou měkkýšů ve vztahu k vybraným faktorům prostředí, v regionech ze kterých dosud chyběla publikovaná data o ekologii slatiništní malakofauny.