Anisotropy of magnetic susceptibility in clastic sediments and sedimentary rocks - Černý, Jan (2017)
Tato práce je zaměřena na metodické studium anizotropie magnetické susceptibility a magnetických staveb, a to jak v klastických nezpevněných sedimentech, tak i ve zpevněných sedimentárních horninách. Studium primárních magnetických staveb v nezpevněných klastických sedimentech probíhalo na vzorcích získaných při paleoseismologickém výzkumu na pobřeží Pacifiku v Mexiku. V případě sedimentů odebraných v depozičním prostředí laguny byly kromě magnetických staveb studovány také parametry anizotropie magnetické susceptibility a jejich laterální variabilita v závislosti na stratigrafické úrovni. Výsledky ukázaly přítomnost zvláštní primární nekoaxiální imbrikované stavby v jílu a také významnou laterální variabilitu některých parametrů magnetické anizotropie. Studium magnetických staveb ve zpevněných klastických sedimentárních horninách proběhlo v Ordovickém stratigrafickém sledu pražské synformy. Tam byla zjištěna přítomnost všech tří možných typů koaxiálních staveb: normálních, intermedi