Změny obchodních smluvních závazkových vztahů v důsledku vnějších okolností - Lavrushin, Konstantin V., 1985- (2017)
V předkládané disertační práci se zabývám institutem změny okolností z hlediska jeho systematického pojetí v občanském zákoníku. Daný institut podrobuji zejména ekonomické analýze. Komparuji jej s instituty, které jsou mu příbuzné, na čemž ukazuji vzájemné odlišnosti. Závěrem rozebírám smluvní mechanismy alokace nebezpečí změny okolností vč. praktických doložek ve smlouvách. Jelikož z pohledu českého práva se jedná o poměrně nový institut, byť s historickými kořeny z doby první republiky, neprovádím hlubší komparaci s cizími úpravami, ale tyto spíše zohledňuji jako možný zdroj inspirace.